lauantai 15. kesäkuuta 2013

Kirkassilmät

Eilen aamulla herätyskello soitti elänlääkärin vuoksi. Kirkkonummen Vetsetissä Päivi Vanhapelto tarkisti molempien silmät. Ossilla ikä on jo jäykistänyt linssiä mutta tämän ei pitäisi koiraa sokeuttaa, vaikka iän myötä tarkkuusnäkö kärsiikin. Normaaleja ikääntymisen merkkejä siis. Lisäksi löytyi kaksi ylimääräistä pientä silmäripseä, joiden ei pitäisi koiraa kuitenkaan haitata. Tämä jäänee nyt Ossin viimeiseksi silmäpeilaukseksi ja ainakin nyt voin todeta, että kymmenessä vuodessa ei ole tälle tollolle kehittynyt viitteitä perinnöllisistä silmäsairauksista!

Papukin pääsi näyttämään silmiään ja saikin nyt täysin terveet paperit. Edes edellisellä kerralla nähtyä ylimääräistä ripseä (Distichiasis) ei löytynyt tällä kertaa. Mihin lie kadonnut...

Niin ja kyselin sitten samalla, että kuinka usein jalostukseen käyttämättömän koiran silmiä olisi hyvä peilata. Kun geenitestit eivät kuitenkaan sulje pois kaikkia perinnöllisiä silmäsairauksia. Vastaukseksi sain suosituksen peilata koiran silmät nuorena, nuorena aikuisena ja iäkkäämpänä.